OYS Aistinelinsairauksien keskus

Yhteystiedot

OYS Aistinelinsairauksien palvelupisteet

Tältä sivustolta löydät listan palvelupisteistämme eli osastoistamme, poliklinikoistamme ja muista potilaita hoitavista yksiköistämme. Jokaisen palvelupisteen oheesta löydät kuvauksen toiminnasta ja yhteystiedot, kuten käyntiosoitteen ja puhelinnumeron.


Foniatrian poliklinikka

Foniatrian poliklinikalla hoidetaan kaikenikäisiä potilaita, joilla on vaikeuksia tai häiriöitä kommunikoinnissa.

Yksikössä tehdään vaativia lasten kuntoutustutkimusta puheen- ja kielenkehityksen erityisvaikeuksiin liittyen. Pienten lasten kuulontutkimukset ja kuulovammaisten lasten kuntoutus on Pohjois-Suomessa keskitetty OYSi​n lasten kuulokeskukseen.


Hammas- ja suusairauksien poliklinikka

Yksikössä hoidetaan esimerkiksi:

  • Yleissairauksiensa vuoksi hampaiston ja suun erikoissairaanhoitoa vaativat potilaat
  • Suun ja hampaiston tulehduspesäkkeiden eliminointi ennen leukojen alueelle ulottuvan sädehoidon, korkea-annoksisen solunsalpaajahoidon tai leukaluun aineenvaihduntaan merkittävästi vaikuttavan luustolääkityksen aloittamista
  • Alle 4-vuotiaiden lasten, vaikeasti kehitysvammaisten tai vakavasti yleissairaiden potilaiden yleisanestesiassa tapahtuva hammashoito
  • Suun limakalvosairauksien hoito
  • Vaativat purentafysiologiset hoidot
  • Vaativat hampaiston kiinnityskudosten hoidot
  • Vaativat hampaiston kovakudosten hoidot


Ihotautien poliklinikka

Ihotautien poliklinikka on ajanvarauspoliklinikka ja vastaanotolle pääseminen edellyttää lääkärin lähetettä.

Ihotautien poliklinikalla on ihotautilääkäreiden vastaanottotoiminta, allergiayksikkö, seksitautien vastaanotto, toimenpideyksikkö ja valohoitoyksikkö. Ihotautien poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan erilaisia ihosairauksia ja tehdään allergiatutkimuksia. Palvelumme on tarkoitettu poliklinikalle hoitoon tuleville ja hoidossa oleville potilaille. Lisäksi poliklinikalla on oman erikoisalan päivystys ma-to 8.00-15.00 ja pe 8.30-14.00.


Karsastuspoliklinikka

Karsastuspoliklinikalla hoidetaan kaikenikäisiä potilaita. Suurin osa potilaista on lapsia, joilla tavallisin vaiva on karsastus tai toiminnallinen heikkonäköisyys (amblyopia). Näitä hoidetaan peittohoidolla ja/tai karsastusleikkauksella. Aikuisten karsastuksia voidaan hoitaa leikkauksella tai silmien yhteistoimintaa parantavalla ortoptisella harjoitushoidolla.


Kommunikaatiokeskus Tikoteekki

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Kommunikaatiokeskus Tikoteekki on keskittynyt erityisesti teknisesti vaativien ja kalliiden kommunikointilaitteiden ja -menetelmien arvioihin, sovituksiin ja toteutuksiin. Toimintaan sisältyvät erityisesti tietokoneavusteiset puhetta tukevat ja korvaavat kommunikoinnin apuvälineet. Tarvittaessa kommunikaatiokeskus lainaa kommunikoinnin apuvälineitä.

Tavoitteena ovat yksilölliset apuvälineratkaisut ja toteutukset kommunikoinnin tueksi sekä potilaan kommunikointikeinojen ja -mahdollisuuksien lisääminen. Apuvälinearviot ja -sovitukset toteutetaan moniammatillisessa työryhmässä sekä polikliinisesti että tarvittaessa koti- ja laitoskäynneillä tai osastojaksojen yhteydessä. Apuvälinearvioon tarvitaan lääkärin lähete.


Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka

Poliklinikalla hoidetaan korva-, nenä- ja kurkkutautien potilaita ajanvarauksella. Tyypillisiä  ovat vaativien nenä- ja sivuontelosairauksien, allergisen ja työperäisen nuhan, pään ja kaulan alueen syövän ja korvasairauksien tutkimus ja hoito. Lisäksi poliklinikalla on oman erikoisalan päivystys klo 8-16.


KuulokeskusLasten kuulokeskusNäkökeskus

Näkökeskus on näönkuntoutusyksikkö, jonka asiakkaaksi hakeudutaan lähetteellä. Näkövammaisuuden kriteerien täyttyessä näkökeskuksesta on mahdollista saada näkemisen apuvälineitä, kuten suurennuslaseja.  Näkökeskuksen kuntoutusohjaajat arvioivat asiakkaan toimintakykyä, liikkumista ja itsenäistä selviytymistä sekä ohjaavat ja tukevat asiakasta ja asiakkaan läheisiä. Näkökeskuksessa toimii lisäksi lääkäri ja optikko.​


Oulaskankaan korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka

Korva- nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla hoidamme nenän tukkoisuusongelmia, nenän ja sivuonteloiden tulehdussairauksia, korvavaivoja, kuorsausta, nielu- ja kitarisoista aiheutuvia vaivoja, äänen käheyttä, pään ja kaulan alueen ihomuutoksia, huimausta ja kuuloon liittyviä ongelmia.
Hoitotyössä korostuu potilaan ohjaaminen. Sairaanhoitajat ohjelmoivat potilaille suunnitellut tutkimukset ja ajanvaraukset. Poliklinikalla työskentelee myös audionomeja, jotka tekevät kuulontutkimuksia, säätävät kuulokojeita, ohjaavat potilaita ja omaisia sekä opastavat kuulolaiteasioissa.


Silmätautien poliklinikka

​​​​​​​​​​Silmätautien poliklinikka on lähetepoliklinikka ja asiakkaat tulevat sinne pääsääntöisesti ajanvarauksella. Lisäksi poliklinikalla on silmäpäivystys maanantaista perjantaihin klo 7.30-15.00. Myös päivystyspotilailta vaaditaan lähete.

Poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan muun muassa glaukoomaa (silmänpainetautia), diabeettisia silmäsairauksia, neuro-oftalmologisia sairauksia, verkkokalvosairauksia ja erilaisia tulehduksellisia silmäsairauksia sairastavia potilaita sekä silmävammoja. Lisäksi poliklinikalla tehdään päiväkirurgisia leikkauksia, pientoimenpiteitä, silmän laserhoitoja ja näkökenttätutkimuksia. Jatkohoito toteutetaan aistinelinsairauksien vuodeosastolla.


Aistinelinsairauksien osasto

Osastolla hoidetaan ihotauteja, korva-, nenä- ja kurkkutauteja, silmäsairauksia sekä hammas- ja suusairauksia sairastavia potilaita. Lisäksi osastolla hoidetaan kilpirauhasleikkauspotilaita. Potilaita tulee osastolle hoitoon suunnitellusti ja päivystyksellisesti. Osastolla hoidetaan kaikenikäisiä potilaita.