Lasten kuulontutkimus ja kuntoutus
Lasten kuulokeskuksessa tutkitaan ja kuntoutetaan pienten lasten kuuloa ja kuulonalenemia.
Lapsen kuulonalenema voi vaikuttaa puheen ja kielen kehitykseen ja tätä myötä oppimiseen. Onkin tärkeää, että mahdollinen kuulonalenema todetaan ajoissa, ettei kuulon kuntoutuksen aloitus viivästy. Lapsille tehdään kuulon seulontatutkimuksia vastasyntyneestä lähtien neuvolassa ja koulussa. Jos perusterveydenhuollossa tehtävissä seulontatutkimuksissa herää epäily, ettei lapsi kuule kunnolla, lähetetään hänet jatkotutkimuksiin OYSiin lasten kuulokeskukseen.
Pienten lasten vaativat kuulontutkimukset ja kuulovammaisten lasten kuntoutus on Pohjois-Suomessa keskitetty OYSin Lasten kuulokeskukseen. Lasten kuulokeskuksessa työskentelee moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat foniatrian erikoislääkäri, puheterapeutti, audiologi, audionomi, sairaanhoitaja, kuntoutusohjaaja, sairaalainsinööri, korvakappalevalmistaja, psykologi ja sosiaalityöntekijä.
Jos lapsella todetaan kuntoutusta vaativa kuulonalenema, hän saa ajan kuulokojeiden sovitukseen. Jos lapsella todetaan niin vaikea-asteinen kuulon alenema, ettei kuulokojeiden antama vahvistus ole riittävä puhekielen oppimista ajatellen, voidaan lapselle suunnitella sisäkorvaistutekuntoutusta. Lapsen kuulon kuntoutusta seurataan ja tuetaan Lasten kuulokeskuksessa. Seurantakäyntejä on lapsen iästä ja kuulonaleneman vaikeusasteesta riippuen ½ – 2 vuoden välein.
OYSin Lasten kuulokeskus on tuottanut videoita lapsen kuulontutkimukseen liittyvistä vaiheista sekä ohjeistuksia käytettäväksi lapsen arjessa. Löydät YouTube-linkit videoihin alta: