Takaisin

Lasten ja nuorten hammashoito

OYSin lasten hammashoidossa hoidetaan pitkäaikaishoidossa olevat tai pitkäaikaissairaat lapset, joiden hammashoito vaatii sairaalaolosuhteet ja erikoishammaslääketieteellistä asiantuntemusta.

OYSissa lasten hammas- ja suusairauksien kliinistä hoitoa tehdään vastasyntyneistä 17 ikävuoteen saakka. Hoidon piiriin kuuluvat muun muassa hampaan kiilteen ja kehityshäiriöiden tutkiminen ja hoito, useamman erikoisalan yhteistyötä vaativat vaikeat hammastraumat, huuli- ja suulakihalkiot, vaativat hampaiden kiinnitys- ja kovakudosten hoidot sekä vaativat purentafysiologiset hoidot.

Hoitoon tullaan lähetteellä joko perusterveydenhuollosta tai sairaalan sisältä. Ensimmäisenä on tutkimuskäynti, jossa tehdään hoidontarpeen arvio, tutkitaan hampaat ja suu ja tehdään hoitosuunnitelma. Tutkimuskäynnillä on tarpeen tullen mukana muiden erikoisalojen ammattilaisia. Yhteistyötä tehdään laaja-alaisesti esimerkiksi protetiikan, oikomishoidon ja anestesian erikoislääkäreiden kanssa. 

Tutkimuskäynnin jälkeen edetään yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisesti. Hoidettavia ongelmia on suuri kirjo, ja hoitomuodot vaihtelevat niiden mukaan oikomishoidosta leikkauksiin. Lapsen sairaudesta tai hoidosta riippuen seuranta jatkuu perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa. 

Huuli- ja suulakihalkiot

Hammaslääkäriliitto - Lasten ja nuorten suunterveys