Kuulemisen ongelmat
OYSin Kuulokeskuksessa tutkitaan ja hoidetaan kuulon alenemia ja ongelmia.
Kuulemisen ongelmia esiintyy kaikilla ikäryhmillä. Vastasyntyneillä, lapsilla ja nuorilla kuulemisen ongelmat vaikuttavat oppimiseen ja keskittymiseen, työikäisillä työssä jaksamiseen. Ikääntyneillä kuntouttamaton kuulovika on merkittävä dementian kehittymisen riskitekijä. Kuulon kuntouttaminen varhaisessa vaiheessa on tärkeää iästä riippumatta.
Kuulemisen ongelmissa OYSin Kuulokeskukseen tullaan lähetteellä. Lapset ja nuoret saapuvat tarkempiin tutkimuksiin yleensä neuvolassa tai koulussa tehdyn kuuloseulonnan perusteella. OYS-erityisvastuualueella pienten lasten kuulotutkimukset ja -kuntoutus on keskitetty OYSiin Lasten kuulokeskukseen. Työikäisillä työperäinen altistus melulle ja kuulemisen ongelmat hälyisässä tilassa ovat ensimmäisiä hälytysmerkkejä, joiden vuoksi hoitoon hakeudutaan.
Hoitomuotona kuulemisen ongelmissa ovat ensisijaisesti kuulemisen apuvälineet, joilla pyritään helpottamaan vuorovaikutukseen osallistumista, arjessa selviytymistä ja työssä jaksamista. Joskus apuvälineistä ei kuitenkaan ole tarpeeksi apua, jolloin voidaan tarvita sisäkorvaistuteleikkausta ja siihen liittyvää istutekuntoutusta. Joskus leikkauksella voidaan parantaa kuuloa myös silloin, jos korjataan tärykalvon reikä tai kuuloluiden vaurioita. OYSissa tehdään muun muassa tärykalvon korjauksia sekä kuulonparannusleikkauksia. Kirurgisella hoidolla kuulo voidaan saada lähelle normaalia.
Kuulokeskuksessa yhteistyötä tekevät eri alojen asiantuntijat, kuten sairaanhoitajat, audionomit, kuntoutusohjaajat, puheterapeutit, psykologit, sosiaalityöntekijät, korvakappalevalmistajat ja kuulokojekorjaajat, sairaalainsinööri, audiologit sekä korvalääkärit