Takaisin

Ien- ja hampaiston kiinnityskudossairaudet

OYSissa hoidetaan vaikeita hampaiden ja implanttien ien- ja kiinnityskudossairauksia, erityisesti parodontiittia.

Iensairauksia ovat ientulehdus (gingiviitti) ja hampaan kiinnityskudossairaus eli parodontiitti. Parodontiitti on bakteerien aiheuttama suun tulehdussairaus, joka tuhoaa hampaita ja implantteja ympäröivää kiinnityskudosta. Parodontiitti on merkittävä kansantauti, mutta myös alidiagnosoitu, jonka takia se jää usein hoitamatta.

Vaikeiden sairauksien tai tilojen, kuten syövän yhteydessä ilmenevä parodontiitti voi vaatia eri erikoisalojen moniammatillista osaamista. Parodontiitin hoito voi myös olla osa laajempaa hammaslääketieteellistä kokonaishoitoa, johon osallistuu oikomishoidon erikoishammaslääkäri, protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri sekä leukakirurgi. Ientulehdus on parodontiitin varhaisempi vaihe, ja ientulehdusten estäminen ja hoito on osa parodontiitin ehkäisyä ja hoitoa.

Hoitoon hakeutuminen tapahtuu perusterveydenhuollon lähetteen perusteella. Parodontiittin toteamisessa hyödynnetään suun perustutkimukseen kuuluvaa ientaskumittausta ja röntgenkuvia, joista voidaan todeta parodonttiin yhdistyvä luukato. Tarvittaessa tehdään erilaisia bakteeriviljelyjä.

Hoito perustuu infektion hallitsemiseen poistamalla hampaiden pinnoilta bakteeripeitteet mahdollisimman tehokkaasti hammaslääkärin, suuhygienistin ja potilaan yhteistyönä. Tarvittaessa käytetään paikallispuudutusta. Lisäksi hoitona voi olla lääkehoito.

Parodontiitin hoitoon kuuluu säännöllinen ylläpitohoito, jonka tiheys määritetään sairauden etenemisen ja hoitovasteen perusteella. Ylläpitohoito koostuu ientaskumittauksesta, omahoidon toimivuuden tarkistamisesta ja hampaiston puhdistamisesta. Hyvän ja pysyvän hoitotuloksen ensisijaisena edellytyksenä on potilaan toimiva omahoito.

Käypä hoito - Parodontiitti