Takaisin

Hampaiston oikomishoito

OYSissa hampaiston oikomishoitoja tehdään vaikeiden luustollisten purentavirheiden, synnynnäisten hammaspuutosten, kasvojen ja leukojen kasvuun vaikuttavien syndroomien sekä huuli-suulakihalkioiden aiheuttamien purentaongelmien korjaamiseksi.

OYSissa tutkitaan ja hoidetaan vaikeita purentavirheitä, jotka vaativat erikoikoissairaanhoitoa ja moniammatillista osaamista. Purennan hoitoon osallistuvat oikomishoidon erikoishammaslääkärin lisäksi protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri ja leukakirurgi. Lapsipotilaiden kohdalla mukana on lasten hammashoidon erikoishammaslääkäri. Mikäli lapsella on kehityksellinen kasvojen ja leukojen kasvuun vaikuttava syndrooma tai yleissairauden vuoksi hoito vaati moniammatillista osaamista, hoito toteutetaan OYSissa.

Vaikeisiin purentavirheisiin saattaa liittyä erilaisia jokapäiväistä elämää rajoittavia toiminnallisia ongelmia tai sosiaalista haittaa. Esimerkiksi erilaiset kasvojen alueen kiputilat ja lihasjännitykset voivat olla seurausta virheellisestä purennasta. Traumaattinen purenta aiheuttaa hampaistossa riskin hammasmenetyksille.

Julkisessa terveydenhuollossa oikomishoitoja ei tehdä esteettisistä syistä. Oikomishoidon perusteet ja toiminnallinen haitta arvioidaan aina potilaskohtaisesti. Arviointia ohjaavat julkisen terveydenhuollon periaatteet, joihin voit tutustua tarkemmin Valtioneuvoston julkisen terveydenhuollon periaatteista (sivut 228-231).

Hoitoon hakeutuminen tapahtuu lähetteellä. Ensikäynnillä arvioidaan purentavirheen vaikeusaste, erikoissairaanhoidon kelpoisuus sekä tehdään alustava arvio hoidon toteutuksesta. Luustollisten purentavirheiden hoito vaatii oikomishoidon lisäksi usein myös leukakirurgiaa.

Oikomishoidon aloittamiselle ei ole ikärajaa. Hoidot toteutetaan kiinteillä näkyvillä oikomiskojeilla yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisesti. Tavoitteena on saada tasapainoinen ja toiminnallisesti hyvä purenta. Hoidot edellyttävät usean vuoden sitoutumista ja säännöllisiä hoitokäyntejä. Keskimäärin aktiivinen oikomishoitovaihe kestää 2-4 vuotta.

Hammaslääkäriliitto - Yleistietoa suun terveydestä