Takaisin

Allergologia

OYSin ihotautien allergiayksikössä ja korva, nenä- ja kurkkutautien poliklinikoilla tutkitaan ja hoidetaan allergioita.

OYSin ihotautien allergiayksikössä tutkitaan ja hoidetaan erilaisia iho-oireita ja allergiaepäilyjä sekä tehdään ammattitautidiagnostiikkaa ja pistiäisallergian siedätyshoitoja.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien polilla tutkitaan allergista ja nuhaa ja annetaan allergisen nuhan siedätyshoitoa.

Allergologin vastaanotolle hakeudutaan usein silloin, kun epäillään allergiaa tai perusterveydenhuollossa annettu allergialääkitys todetaan riittämättömäksi. Myös ”ammattinuha” eli allerginen nuha, joka johtuu pääasiassa työpaikan altisteille allergisoitumisesta, on yksi vastaanotolle hakeutumisen syistä.

Vastaanotolle tullaan lähetteellä. Vastaanotolla lääkäri käy läpi potilaan esitiedot sekä tutkii ja haastattele potilaan, Näiden tietojen perusteella arvioidaan allergiatestausten tarve ja tarvittaessa suunnitellaan testaukset. Allergiaepäilyiden diagnostiikkaan kuuluvat ihotestit ja näytteenotot (epikutaanitesti eli lapputesti ja prick-testi eli ihopistokoe), lääkeainealtistustutkimukset ja ammatti-ihotautiselvitykset riippuen potilaan vaivasta. Lisäksi ammattitautidiagnostiikassa teetetään altistuskokeita työympäristössä mahdollisesti allergisoiville tekijöille, kuten leipurilla jauhoille.

Diagnostiikan lisäksi ihotautien poliklinikalla tehdään muun muassa pistiäissiedätyshoitoja. Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla tehdään siitepöly- ja eläinallergioiden siedätyshoitoja. Siedätyshoitoa tehdään allergian syyn mukaisesti ja se voi tarjota pidempiaikaisen avun oireisiin.

Allergiatestien jälkeen mahdollisen todetun allergian tai ihottuman hoito jatkuu yleensä terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa. Siedätyshoidoissa aloitusvaiheen jälkeen hoito jatkuu perusterveydenhuollossa.

Terveyskylä | Allergia- ja astmatalo