Äänihäiriöt
Äänihäiriön syinä voivat olla esimerkiksi kuormittava puhetapa, äänihuulihalvaus, astma, tupakointi, närästys, äänihuulikyhmyt, polyypit tai muut limakalvomuutokset.
Äänihäiriöpotilaat tulevat OYSin foniatrian poliklinikalle useimmiten työterveyden, perusterveydenhuollon tai korva-, nenä- ja kurkkutautilääkärin lähetteellä. Äänihäiriön syinä voivat olla esimerkiksi kuormittava puhetapa, äänihuulihalvaus, astma, tupakointi, närästys, äänihuulikyhmyt, polyypit tai muut limakalvomuutokset.
Poliklinikkakäynnillä lääkäri tekee äänihäiriön syyn selvittämiseksi kurkunpään tähystystutkimuksen, minkä avulla äänihuulista ja kurkunpään muista rakenteista saadaan yksityiskohtainen arvio. Useimmat äänihäiriöpotilaat käyvät myös puheterapeutin arvio- ja ohjauskäynnillä, jossa puheterapeutti arvioi äänen tuottotapaa, laatua ja toimintakykyä sekä antaa äänenkäytön ohjausta ja äänen huolto-ohjeita.
Puheterapeutin ohjauksen lisäksi äänihäiriöiden hoidossa voidaan hyödyntää ääniterapiaa, fysioterapiaa (voice massage), lääkehoitoa ja joissain tapauksissa myös kirurgista hoitoa. Myös apuvälineitä, kuten äänenvahvistimia, voidaan hyödyntää hoidossa.
Näin löydät Foniatrialle, Lasten kuulokeskukseen ja Kommunikaatiokeskus Tikoteekkiin: