Ennen kuin potilas lähetetään arvioon foniatrialle, hänelle tulee olla tehtynä tarvittavat perustason tutkimukset (esim. puheterapeutin, toimintaterapeutin, psykologin tutkimukset). Mikäli potilaalla on todettu kuntoutuksen tarvetta, kuntoutus tulee aloittaa perusterveydenhuollon kautta. Poliklinikkakäynnillä tehdään tarvittavat tutkimukset ja hoito- sekä kuntoutussuunnitelma. Käyntejä voi olla useampia riippuen tutkittavasta vaikeudesta ja potilaan iästä.
Arvioinnit tehdään moniammatillisessa työryhmässä. Työryhmään kuuluvat potilaan tarpeen mukaan foniatrian erikoislääkäri, sairaanhoitaja, audionomi, puhe- ja toimintaterapeutti, kuntoutusohjaaja, psykologi, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, lastenhoitaja, sosiaalityöntekijä ja tekninen ohjaaja. Foniatrian työryhmä toimii tiiviissä yhteistyössä kuntouttavien terapeuttien, perusterveydenhuollon, päivähoidon, koulun, lapsen perheen, sosiaalitoimen ja Kelan kanssa. Monikielisten perheiden käynneille varataan yleensä aina tulkki (puhelin- tai läsnäolotulkkaus).
Foniatrialla toimivassa Kommunikaatiokeskus Tikoteekissa tehdään kommunikoinnin apuvälinearvioita ja -sovituksia sekä tarvittaessa lainataan puhe- ja kirjoituskommunikointia helpottavia apuvälineitä. Kommunikaatiokeskus Tikoteekkiin tullaan lääkärin lähetteellä.