Suunniteltu sappirakon poisto, potilaspolku
Hoitomuodot

Sappirakon poistoleikkaus

Sappirakon poistoleikkaus tehdään yleisanestesiassa eli nukutuksessa vatsaontelon tähystyksessä. Vatsanpeitteisiin tehdään neljä pientä 1–2 senttimetrin tähystysporttia, joiden kautta kamera ja instrumentit viedään vatsaonteloon.

 

Useimmiten leikkaus sujuu ongelmitta tähystystekniikalla, mutta joskus harvoin leikkaus joudutaan muuntamaan avoleikkaukseksi esimerkiksi vatsaontelon kiinnikkeisyyden vuoksi. Ennen leikkausta kirurgi keskustelee kanssasi kaikista  leikkaukseen liittyvistä asioista.

 

Leikkauksen jälkeisessä kuntoutuksessa on käytössä ERAS (enhanced recovery after surgery)-hoitomalli, jossa päämääränä on potilaan nopea toipuminen ja kotiutuminen. 

Tässä alla olevassa videossa kerrotaan sappirakon poistoleikkauksesta.

Leikkaushoitoon liittyvät ongelmat

Sappirakon poisto on varsin turvallinen leikkaus. Pienet leikkaushaavat tulehtuvat harvoin. Lievä veren kertyminen leikkausalueelle on tavallista, ja joskus tämä verenpurkauma eli hematooma voi tulehtua.

 

Sappivuoto katkaistusta ja suljetusta sappirakontiehyestä leikkausalueelle on harvinainen jälkiongelma ja voidaan hoitaa asettamalla suojaava laskuputki sappiteihin mahantähystyksessä. Erittäin harvinaisena komplikaationa, noin kahdelle tuhannesta potilaasta, sappirakon poistoleikkauksessa voi tulla vaurio yhteiseen sapenjohtimeen. Tämäkin harvinainen vaurio voidaan korjata, mutta se vaatii usein uuden leikkauksen.  

.