Suunniteltu sappirakon poisto, potilaspolku
Hoitomuodot

Sappikivitauti ja ruokavalio

Sappikivitauti ja ruokavalio

Tasainen ateriarytmi ja kohtuulliset annoskoot ehkäisevät ruokailuun liittyviä kipuja. Pyri nauttimaan aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala.

Elimistö tarvitsee pehmeää rasvaa, joten ruoanvalmistuksessa voit käyttää maltillisesti kasviöljyjä tai juoksevaa margariinia, leivällä kasvirasvalevitettä ja salaatissa öljypohjaista salaatinkastiketta.

Kuitu sitoo suolistossa sappihappoja ja vähentää sappikivien muodostumista, joten runsaskuituisten ruoka-aineiden käyttö on suositeltavaa. Runsaskuituinen ruokavalio myös edesauttaa vatsan toimintaa ja helpottaa painonhallintaa. Hyviä kuidun lähteitä ovat muun muassa täysjyvävilja sekä kasvikset, marjat ja hedelmät.

Jotkut ruoat saattavat lisätä venytystä ja kipua aiheuttavaa kaasun muodostusta suolistossa tai aiheuttaa sappikipuja. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi:

  • kaalit, sipulit, lanttu, nauris, selleri, sienet, pavut, herneet ja linssit
  • tuore omena ja päärynä, melonit ja avokado
  • hiilihapolliset juomat ja kahvi
  • tuore leipä tai pulla
  • voimakkaasti maustettu tai savustettu ruoka
  • etikka ja etikkasäilykkeet
  • makeutusaineet, esimerkiksi sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomaltitoli
  • inuliinia, oligofruktoosia, frukto-oligosakkarideja (FOS) galakto-oligosakkarideja (GOS) sisältäv​ät tuotteet, kuten ruoansulatusjogurtit.

Pieninä määrinä kerrallaan myös näitä pystytään yleensä käyttämään.​