Suunniteltu sappirakon poisto, potilaspolku
Sappirakko sijaitsee oikealla ylävatsalla maksan alapinnalla ja toimii maksassa muodostuvan sappinesteen pienehkönä (50-100ml) varastona.
Ruokailun yhteydessä sappirakko supistuu päästäen sappinesteen suoleen helpottamaan ravintoaineiden imeytymistä. Sappirakon poiston jälkeen sappineste pääsee suoraan suoleen eikä sappirakon poistolla heikennä ravintoaineiden imeytymistä.
Sappikivitauti on yleinen sairaus.
Sappikivet syntyvät sappinesteestä kiteytymällä ja ne todetaan ultraäänitutkimuksella. Ylipaino, nopea laihtuminen, naissukupuoli ja sappirakon tyhjenemishäiriöt altistavat sappikivien synnylle.
Sappirakko supistuu työntäessään sappinestettä ruoansulatuksen käyttöön. Jos sappirakossa on kiviä, kivet saattavat estää sappinesteen pääsyä sapenjohtimeen ja edelleen suoleen. Tällöin supistelut voivat aiheuttaa kipua.
Suurin osa sappikivistä sijaitsee sappirakossa, mutta kiviä voi päästä rakosta myös sapenjohtimeen.Joskus sappirakon poiston jälkeenkin kiviä voi muodostua sapenjohtimeen.
Jos sappikohtaukset uusiutuvat leikkauksen jälkeen ja maksa-arvot ovat laboratoriokokeissa koholla, saatetaan tarvita sappiteiden magneettikuvaus, jolla voidaan selvittää, onko arvojen kohoamisen syynä sappitietkivi vai jokin muu syy.