Leikkauksesta toipuminen
Varhainen vuoteesta nouseminen ja voinnin mukaan liikkeelle lähteminen:
- parantaa hengitystä
- parantaa kudosten hapettumista
- parantaa lihastoimintoja
- tukee suolen toiminnan käynnistymistä
- vähentää leikkaukseen liittyviä komplikaatioita.
Aktiivisen kuntoutuksen avain olet sinä. Kuntoutuksesi tukena ovat hoitajat ja fysioterapeutti.
Ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen leikkausalueella on kipua ja haavojen seudussa voi olla mustelmaisuutta.
Kivunhoito on tärkeää, jotta toivut leikkauksesta hyvin.
Kipu voi haitata liikkumista ja hengittämistä, joten käytä kipulääkettä ohjeen mukaisesti muutaman päivän ajan ja tarvittaessa sen jälkeen.
Osalle tähystyskirurgisesti leikatuista potilaista tulee pistävää tunnetta hartiaan. Tämän ajatellaan johtuvan vatsaontelon hiilidioksiditäytöstä leikkauksen aikana. Hartiapistos voi vaivata 2-3 päivää leikkauksen jälkeen. Hoitona hartiapistokseen voi makuulla ollessaan kokeilla asennon vaihtoja. Selkäasennossa voi laittaa tyynyjä alaselän, lantion ja jalkojen alle, jolloin rintakehä ja pääpuoli ovat alempana.
Haavanhoidon tavoitteena on turvata haavan luonnonmukainen paraneminen. Puhtaus on tärkeää haavan paranemiselle. Suihkutus on puhdistuksen perusta ja sen tavoitteena on poistaa epäpuhtaudet haavalta.
Suihkuun voi mennä vuorokauden kuluttua haavan ompelusta, ellei ohjeessa ole toisin neuvottu. Sidokset poistetaan ennen suihkuun menoa ja haavaa suihkutetaan lämpimällä vedellä. Saippuaa tai desinfioivia aineita ei tule käyttää leikkaushaavalle. Haava kuivataan puhtaalla pyyhkeellä painelemalla. Haavaa on hyvä suihkuttaa päivittäin.
Haavaa ei tarvitse suojata ensimmäisen vuorokauden jälkeen, ellei siitä ole ohjeessa erikseen mainittu tai ellei se vuoda.
Haavan reunojen kapea punoitus ja vähäinen kirkas tai kellertävä kudosnestevuoto ensimmäisinä päivinä kuuluvat normaaliin paranemiseen.
Leikkaushaava voidaan sulkea poistettavilla ompeleilla, metallihakasilla tai sulavilla ompeleilla, joskus myös kudosliimalla. Sulavat ompeleet voivat olla joko haavan päällä iholla tai ihon sisällä. Ompeleet sulavat yleensä itsekseen mutta jos iholla olevat ompeleet eivät ole lähteneet 2-3 viikon kuluttua leikkausta voit käydä poistattamassa ne terveyskeskuksessa.
Ompeleiden tai hakasten poistoaika on merkitty kotihoito-ohjeeseen ja siihen tulee varata aika omalta terveysasemalta tai työterveyshuollosta. Ompeleiden poistoaika on yleensä 7-14 vuorokautta.
Vuoteesta nousu ja vuoteeseen meno tapahtuvat kyljen kautta uloshengityksen aikana. Tällöin vatsaontelon paine on alhaisin ja vatsalihakset rennoimmillaan. Seisaallaan ollessa ja kävellessä ojenna itsesi aina suoraksi.
Saat liikkua jo leikkauspäivänä vointisi mukaan ja leikkauspäivänä on suositeltavaa olla liikkeellä vähintään 2 tunnin ajan. Tee aluksi lyhyitä matkoja useita kertoja päivän aikana.
Vältä heti leikkauksen jälkeen voimakkaita vartalon kiertoja, äkkinäisiä liikkeitä, voimakasta ponnistelua sekä raskaiden taakkojen nostamista ja kantamista (max 2,5 kg). Kevyet kotiaskareet ja rauhallinen liikunta edistävät toipumista leikkauksesta.
Suoleen kohdistuneen leikkauksen jälkeen saat syödä vointisi mukaan. Ravitsemus kannattaa aloittaa nestemäisellä juomalla ja seurata mahdollista pahoinvointia tai kipua. Jos ongelmia ei ole niin voit siirtyä normaaliin ruokavalioon.
Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio edistää leikkauksesta toipumista.
Leikkauksen jälkeen virtsaamisen tulee onnistua viimeistään leikkauspäivän iltana.
Kuitupitoinen ravinto esim. marjat, hedelmät ja viljatuotteet sekä riittävä nesteiden nauttiminen edistävät vatsantoimintaa. Tarvittaessa voit ottaa ulostuslääkettä (reseptivapaasti saatavilla apteekista).
Mikäli kotona tulee ongelmia:
Henkeä uhkaavassa tilanteessa soita aina 112!
Akuutissa vaivassa hakeudu aina alueesi terveyskeskuksen päivystykseen tai yhteispäivystykseen. Soita ennen päivystykseen lähtöä Päivystysapu puhelinnumeroon 116 117
Mikäli vaivasi liittyy leikkaukseen, niin voit laittaa digihoitopolun kautta viestiä ammattilaisille tai soittaa alla oleviin numeroihin.
Osastohoito ja jatkohoito: Vatsaosasto 1 p. 08 315 4608
Operatiivinen päiväsairaala 1 08 315 2231
Jos sinulle ilmaantuu kotona seuraavia oireita:
- kuumetta
- pahenevia vatsakipuja
- pahoinvointia tai oksentelua
- verisiä tai mustia ulosteita
Jos olet hoidossa digihoitopolulla laita viestiä tai soita Vatsaosastolle p.08 315 4608
Saat osastolta mukaasi kirjallisen kotihoito-ohjeen. Tietoa toipumisesta kotona saat myös digihoitopolulta tai Leikkaukseen tulijan oppaasta.