Avanne potilaspolku
Avanne (stooma) on leikkauksessa tehty eritteiden ulostuloaukko, jonka kautta suolierite tai virtsa ohjataan vatsanpeitteiden päälle iholle kiinnitettävään avannesidokseen.
Avanne ei ole sairaus, vaan tapa, jolla voidaan hoitaa sairautta tai helpottaa oireita. Avanne ei aisti kosketusta, painetta, lämpöä tai kylmää. Tiiviin avannesidoksen ansiosta avanne on hajuton.
Tähän tulossa kuva lähipäivinä.
Avanneleikkauksen yleisimmät syyt
- syöpä
- tulehdukselliset suolistosairaudet
- akuutti infektiotilanne
- vaikea ulosteenkarkailu
- leikkauksessa tehtyyn suoliliitokseen liittyvien leikkausriskien pienentämiseksi ja suojaamaan suolen osapoistoleikkauksessa tehtävää suoliliitosta.
Avanne voi olla väliaikainen tai pysyvä ja avannetyyppeja on monenlaisia – niiden koko, muoto ja sijainti vaihtelevat.
Pääteavanne eli yksipiipuinen avanne
Pääteavanteessa suoli katkaistaan ja suolen tuottava pää nostetaan vatsanpeitteiden läpi ihon pintaan ja toinen pää jää suljetuksi umpiperäksi vatsaonteloon. Pääteavanne tehdään yleensä pysyvälle avanteelle.
Lenkkiavanne eli kaksipiippuinen avanne
Lenkkiavanteessa suolen lenkki tuodaan vatsanpeitteiden läpi iholle ja avataan avanteeksi. Kaksipiippuisessa avanteessa suolen osapoiston jälkeen suolen molemmat päät tuodaan ihon pintaan. Väliaikainen avanne tehdään mikäli mahdollista lenkkiavanteena.
Tähän tulossa kuva lähipäivinä.
Paksusuoliavanne (kolostooma) tehdään yleensä vasemmalle alavatsalle. Paksusuoliavanteen erite on kiinteää ja avanne toimii n. 1-2 kertaa vuorokaudessa.
Ohutsuoliavanne (ileostooma) sijaitsee yleensä oikealla alavatsalla. Ohutsuoliavanne toimii useita kertoja päivässä ja erite on löysää.