Potilasmaksut ja maksaminen
Potilasmaksut ja maksaminen
Avohoitokäynti
Avohoitokäynti on potilaan käynti sairaalan poliklinikalla tai poliklinikkakäynti kliinisellä vastaanotolla, osastolla tai muussa avohoitoyksikössä, vastaanottokäynnin korvaava etäpalvelu tai terveydenhuoltohenkilöstöön kuuluvan henkilön käynti sairaalan ulkopuolella potilaan luona. Käynnin aikana potilas saa tutkimusta, hoitoa tai kuntoutusta saman sairauden, vamman tai ongelman takia. Asiakasmaksulainsäädännössä ei määritellä palvelun sisältöä.
Päiväkirurgiamaksu: 136,90 euroa
Päiväkirurgiamaksu peritään toimenpiteestä, joka tehdään leikkaussalissa tai toimenpiteen kannalta tarpeenmukaisessa toimenpidetilassa ja joka edellyttää yleisanestesiaa, laaja-alaista puudutusta taikka puudutuksen ohella suonensisäisesti potilaalle annettavaa kipu- tai rauhoittavaa lääkitystä. Päiväkirurgiaksi katsotaan myös kaihileikkaukset huolimatta siitä, mitä anestesiamuotoa on käytetty. Päiväkirurgiamaksu peritään myös alle 18-vuotiailta, ellei toimenpidettä ole tehty poliklinikalla.
Jos päiväkirurgisessa toimenpiteessä ollut potilas komplikaation tai muun vastaavan syyn takia jää hoitopaikkaan toimenpidettä seuraavaan vuorokauteen, peritään päiväkirurgiamaksun lisäksi lyhytaikaisen laitoshoidon hoitopäivämaksu.
Poliklinikkamaksu: 41,80 euroa (etäpalvelu 35,50 euroa)
Poliklinikkamaksu peritään 18 vuotta täyttäneiltä. Jos potilas poliklinikalla suoritetun tutkimuksen jälkeen otetaan välittömästi sairaalaan hoidettavaksi, peritään häneltä poliklinikkamaksun sijasta lyhytaikaisen laitoshoidon hoitopäivämaksu.
Eri poliklinikoilla tapahtuvista käynneistä samana päivänä eri sairauden takia peritään kustakin oma poliklinikkamaksu. Käynnistä osastojakson aikana toisen erikoisalan poliklinikalla eri sairauden vuoksi peritään poliklinikkamaksu hoitopäivämaksun lisäksi.
Sama poliklinikkamaksu peritään kaikilta 18 vuotta täyttäneiltä terveyskeskuksen ja sairaalan yhteisesti sairaalassa järjestämän päivystyksen yhteydessä arkisin kello 20.00–8.00 sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä.
Sarjahoitomaksu: 11,60 euroa (etäpalvelu 9,90 e)
Sarjahoitomaksuna voidaan laskuttaa esim. jatkuvasta dialyysihoidosta, lääkinnällisestä kuntoutuksesta, fysio- ja toimintaterapiasta, puhe- ja äänihäiriö-, siedätys-, säde- ja sytostaattihoidosta tai muusta vastaavasta hoidosta.
Maksu peritään 18 vuotta täyttäneiltä enintään 45 hoitokerralta kalenterivuodessa (valtakunnallinen). Asiakkaan tulee esittää tositteet muualla kuin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä saaduista sarjahoidoista.
Jos sarjahoidon käynti on poliklinikkakäynnin yhteydessä, peritään tällöin poliklinikkamaksun lisäksi myös sarjahoitomaksu. Sarjahoitomaksuja voidaan periä useampiakin samalta päivältä.
Oulun seudun ja Oulaskankaan sairaalan yhteispäivystyksen terveyskeskusmaksut
Maksut peritään 18 vuotta täyttäneiltä.
Arkisin klo 20.00 – 8.00 sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä:
- 41,80 euroa jokaiselta käynniltä lääkärin vastaanotosta
- 25,00 euroa jokaiselta käynniltä sairaanhoitajan vastaanotosta
Arkisin klo 8.00 – 20.00 muille kuin sopimuskuntien asukkaille:
- 20,90 euroa jokaiselta käynniltä lääkärin ja –hoitajan vastaanotosta
Arkisin klo 8.00 – 20.00 sopimuskuntien asukkaille:
- Oma terveyskeskus laskuttaa.
- Oulun seudun yhteispäivystyksen sopimuskuntia ovat Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Pudasjärvi, Pyhäntä, Tyrnävä, Siikalatva, Utajärvi ja Vaala.
- Oulaskankaan sairaalan yhteispäivystyksen sopimuskuntia ovat Alavieska, Haapavesi, Haapajärvi, Kalajoki, Kärsämäki, Merijärvi, Nivala, Oulainen, Pyhäjärvi, Sievi ja Ylivieska.
Jos sairaudenhoito vaatii terveyskeskuslääkärin lisäksi sairaalalääkärin tutkimusta tai hoitoa, peritään poliklinikkamaksu terveyskeskusmaksun sijaan. Poliklinikkamaksun perimiselle ei ole ikärajaa.
Laitoshoito
Hoitopäivän määrittelyssä noudatetaan kalenterivuorokauden sääntöä: hoitopäivällä tarkoitetaan henkilön laitoshoitoon tulopäivää, sen jälkeen kertyviä hoitovuorokausia ja laitoksesta lähtöpäivää. Laitoshoito sisältää hoidon ja ylläpidon laitoksessa.
Jos tulo- ja lähtöpäivä ovat saman vuorokauden aikana, peritään yksi hoitopäivämaksu. Jos potilas siirretään laitoshoidosta suoraan toiseen julkiseen laitokseen, asiakasmaksua ei peritä lähtöpäivältä.
Alle 18-vuotiailta peritään hoitopäivämaksuja enintään seitsemältä hoitopäivältä kalenterivuodessa (valtakunnallinen). Asiakkaan tulee esittää tositteet muualta kuin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä saadusta laitoshoidosta. Säännös ei koske kehitysvammaisten erityishuoltoa.
Lyhytaikaisen laitoshoidon maksu: 49,60 euroa
Lyhytaikainen laitoshoidon maksu psykiatrian toimintayksikössä: 22,80 euroa
Lyhytaikainen laitoshoidon maksu maksukaton ylittymisen jälkeen yli 18-vuotiaille: 22,80 euroa
Päivä- ja yöhoidon maksu: 22,80 euroa
Jos hoidollisista syistä on tarkoituksenmukaista, että potilas on hoidossa vain päivällä tai yöllä, peritään maksu päivä- ja yöhoidon maksuna.
Kuntoutushoidon maksu: 17,10 euroa
Kuntoutushoidolla tarkoitetaan tarpeellisista lääkinnällisen kuntoutuksen palveluista koostuvaa osastohoitojaksoa. Maksu peritään vammaiselle henkilölle Terveydenhuoltolain (1326/2010) 29 §:n 1 momentin 7 kohdassa tarkoitettuna laitoshoitona annetusta kuntoutushoidosta tai kehitysvammaisten erityishuoltona annetusta kuntoutushoidosta.
Omaishoidon maksu: 11,60 euroa
Maksu peritään kehitysvammahuollossa omaishoitajan lakisääteisen vapaan aikaisista palveluista. Omaishoidon maksu ei kerrytä terveydenhuollon maksukattoa.
Pitkäaikaishoidon maksu
Määrätään maksukyvyn mukaan. Maksu on 85 % hoidossa olevan nettokuukausitulosta. Jos suurempituloinen puoliso on laitoshoidossa, hoitomaksu on 42,5 % puolisoiden yhteenlasketuista nettotuloista. Potilaalle henkilökohtaiseen käyttöön jää kuukausittain vähintään 15 % nettotuloista, kuitenkin vähintään 112 euroa.
Lääkärintodistukset ja –lausunnot
Lääkärintodistukset ja -lausunnot ovat asiakkaalle maksullisia silloin, kun ne eivät liity potilaan hoitoon. Lääkärintodistus tai -lausunto on potilaan hoitoon liittyvä, kun se annetaan sairaalassa tai poliklinikalla hoidettavana tai tutkittavana olevalle potilaalle työnantajalta haettavaa sairauslomaa varten, toiseen sairaanhoitolaitokseen pääsemistä varten tai sairauden hoidon vuoksi tarpeellisen lääkinnällisen toimenpiteen suorittamista varten.
Maksun summa riippuu todistuksen/lausunnon laadusta, mutta enintään siitä peritään 51,50 euroa.
Tieliikennelaissa säädetyn ajo-oikeuden saamiseksi tai säilyttämiseksi tarvittavasta lääkärintodistuksesta maksu on enintään 61,80 euroa.
Todistus- ja lausuntomaksut eivät kuulu terveydenhuollon maksukaton piiriin.
Muut maksut
Seuraavat maksut eivät kuulu terveydenhuollon maksukaton piiriin:
Sakkomaksu 18 vuotta täyttäneiltä: 51,50 euroa
Ilman hyväksyttävää syytä käyttämättä/peruuttamatta jätetystä ennakolta varatusta vastaanottoajasta tai lyhytaikaisen laitoshoidon palvelusta peritään ns. sakkomaksu. Aika on peruttava ajan antaneeseen yksikköön viimeistään varattua aikaa edeltävänä päivänä.
Aikuispsykiatrian päiväsairaalamaksu: 12,10 euroa
Maksu peritään ylläpidosta jokaiselta käynniltä.
Lastenpsykiatrian päiväsairaalamaksu: 22,80 euroa
Maksu peritään ylläpidosta enintään 7 käyntikerralta kalenterivuodessa.
Perhehuone synnytysten yhteydessä: 44,60 euroa
Ensihoidon kuljetusten omavastuumaksu on 25 e. Jos kyydissä on useampia potilaita, lisäpaikalla istuvan omavastuu on 17,33 e.
Kela saa tiedon sairaanhoitopiirin laskuttamista omavastuista ja ne kerryttävät 300 euron vuosittaista matkakattoa.
Sairaanhoitopiiri lähettää hoitolaskun asiakkaalle myös ostopalveluina hankituista hoitopalveluista. Maksut ovat samat kuin sairaanhoitopiirin itse tuottamista vastaavista palveluista perittävät maksut ja ne kerryttävät terveydenhuollon maksukattoa.
Ulkomaalaisten maksut
Euroopan unionin jäsenvaltioissa, ETA-valtioissa tai Sveitsissä asuvien tulee osoittaa oikeutensa välittömään (välttämättömään) sairaanhoitoon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla EHIC-kortilla tai eurooppalaisen sairaanhoitokortin tilapäisesti korvaavalla todistuksella tai Kelan todistuksella, jonka perusteella Suomessa työskentelevät ja Suomesta eläkkeen saavat henkilöt voivat saada hoitoa samoilla asiakasmaksuilla kuin Suomessa asuvat saavat.
Poikkeukset pääsääntöön:
- Jos EHIC-kortti ei ole mukana, Pohjoismaissa asuvat voivat todistaa hoito-oikeuden asuinvaltion henkilöllisyystodistuksella/passilla ja asuinvaltiossa olevalla osoitteellaan.
- Australiassa asuvat voivat todistaa hoito-oikeuden passilla ja asuinvaltiossa olevalla osoitteellaan. Sopimus ei koske opiskelijoita.
- Kanadan Quebecissa asuvien tulee todistaa oikeutensa Q/SF1 tai Q/SF4-lomakkeella. Sopimus ei koske turisteja, joilla ei ole näitä lomakkeita.
- EU/ETA-maissa, Sveitsissä tai Britanniassa asuvien ei-välittömään hoitoon hakeutujien tulee esittää ennakkolupa (lomakkeet E112 tai S2) tai heiltä peritään todellisia kustannuksia vastaava maksu.
Muista maista tulevat henkilöt maksavat todellisia kustannuksia vastaavat maksut sekä välittömästä (välttämättömästä) että ei-välittömästä hoidosta.
Ulkomaalaisilta, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka kuuluvat Suomen sairausvakuutuksen piiriin tai joilla on voimassa oleva todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa, peritään samat asiakasmaksut kuin Suomessa vakituisesti asuvilta.
Maksuttomat terveyspalvelut erikoissairaanhoidossa
- poliklinikan antama tutkimus ja hoito alle 18-vuotialle
- alle 18-vuotiaan osastohoito siltä osin kuin hoitopäiviä on kertynyt kalenterivuodessa yli seitsemän, lukuun ottamatta kehitysvammaisten erityishuoltoa
- päihteitä käyttäville raskaana oleville suunnattujen äitiyspoliklinikoiden antama tutkimus, hoito ja seuranta
- ihmisen elimen, kudoksien tai solujen elävän luovuttajan tutkimus ja hoito
- tartuntatautilaissa (1227/2016) tarkoitetut rokotukset, yleisvaarallisen tartuntataudin tutkimus, hoito ja hoitoon määrätyt lääkkeet sekä sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn eristäminen, valvottaviin tartuntatauteihin kuuluvien HIV-infektion, sankkerin, tippurin ja sukupuoliteitse tarttuvan klamydiainfektion tutkimus ja hoito sekä hoitoon ja taudin ehkäisyyn määrätyt lääkkeet. Tartuntatautiepäilyn tutkimus on maksutonta riippumatta siitä, osoittautuuko testitulos positiiviseksi vai ei. Sen sijaan hoito on maksutonta vain, jos testitulos on positiivinen.
- terveydenhuoltolain 29 §:ssä tarkoitettuun lääkinnälliseen kuntoutuksen kuuluva neuvonta, kuntoutustarvetta ja mahdollisuuksia selvittävä tutkimus sekä sopeutumisvalmennus ja kuntoutusohjaus silloin, kun nämä tapahtuvat erillisinä ainoastaan näitä toimintoja sisältävinä käynteinä lääkinnällisen kuntoutuksen yksiköissä. Muissa yksiköissä kuntoutustarkoitukseen annetut normaalit hoitotoimenpiteet ovat asiakkaalle maksullisia.
- hengityshalvauspotilaan hoito ja ylläpito sekä hoitoon liittyvät kuljetukset
mielenterveyslain (1116/1990) 9 §:n perusteella järjestetyn tarkkailun ajalta, jos tarkkailtavaksi otettua ei tarkkailun perusteella määrätä mainitun lain 8 §:ssä tarkoitettuun tahdosta riippumattomaan hoitoon - lyhytaikaisessa laitoshoidossa maksua ei peritä niiltä täysiltä vuorokausilta, jolloin palvelun käyttäjä on hoitojakson aikana poissa laitoksesta. Pitkäaikaisen laitoshoidon maksun saa periä, vaikka palvelu keskeytyisi tilapäisesti asiakkaasta johtuvasta syystä. Jos palvelu keskeytyy yli viideksi päiväksi maksua ei peritä viittä päivää ylittävältä ajalta. Jos palvelun keskeytys jatkuu koko kuukauden, maksua ei peritä lainkaan.
- maksukaton ylittymisen jälkeen maksukattoon sisältyvät avohoidon palvelut ko. kalenterivuoden loppuun
- psykiatrian avohoito siihen liittyvää osittaista ylläpitoa lukuun ottamatta
Seri-tukikeskuksessa annettava hoito - kehitysvammaisten neuvolatoiminta
- Sotiemme 1939 – 1945 veteraanit
Veteraanit saavat maksuttoman poliklinikkakäynnin näyttämällä tammenlehvätunnuksensa, esittämällä sotilaspassin tai kortin, jossa on rintamatunnus, rintamapalvelustunnus tai veteraanitunnus. Myös kuvallinen Kela-kortti R-tunnuksella tai MR-tunnuksella käy identifiointiin. - partisaanihyökkäyksen siviiliuhrit ja karjan evakuointiin sotatoimialueella osallistuneet
henkilöt saavat maksuttoman poliklinikkakäynnin esittämällä todistuksen Valtiokonttorin myöntämästä kertakorvauksesta tai kuntoutusoikeudesta tai sota-arkiston myöntämän todistuksen palvelusta eräissä Suomen sotiin liittyneissä tehtävissä. - sodissamme 1939 – 1945 vammautuneet siviilihenkilöt
Henkilöt saavat vapautuksen poliklinikkamaksuista 1.7.2020 alkaen esittämällä Tapaturmaviraston tai Valtiokonttorin päätöksen sotainvaliditeetista.
Asiakaslaskut
Asiakaslaskut lähetetään maksajalle jälkikäteen kotiin joko paperilaskuina tai sähköisinä laskuina.
Saadakseen asiakaslaskunsa e-laskuna asiakkaan on tehtävä omassa verkkopankissaan e-laskusopimus. Laskutusaiheeksi valitaan ”PPSHP OYS Oulun yliopistollinen sairaala ja kehitysvammahuolto”. Maksun aiheeksi ”Hoitolasku”. Tunnisteena käytetään henkilötunnusta.
Halutessaan asiakaslaskunsa suoramaksuna asiakkaan tulee tehdä suoramaksuvaltuutus omassa pankissaan. Pankkiin otetaan mukaan viimeisin Oulun yliopistollisen sairaalan tai OYS Kehitysvammahuollon lasku, johon suoramaksusopimus halutaan tehdä.
Asiakasmaksuja voi maksaa pankki- ja luottokorteilla myös Oulun yliopistollisen sairaalan N-sisäänkäynnin infossa. Paperilaskun tulee olla mukana laskua maksettaessa.
Tietoa maksuttomista erikoissairaanhoidon palveluista ja esimerkiksi veteraanien eduista löydät yläpuolella olevasta kohdasta Potilasmaksut –> Maksuttomat terveyspalvelut erikoissairaanhoidossa
Erääntyneet maksut
Jos et ole maksanut laskua eräpäivään mennessä, saat maksumuistutuksen noin kolme viikkoa eräpäivän jälkeen. PPSHP:n maksumuistutukset ja perintäkirjeet viivästyskorkoineen lähettää perintätoimisto, joka hoitaa myös asiakaspalvelun.
Asiakasmaksut ovat suoraan ulosottokelpoisia ilman tuomiota tai ulosottoperustetta.
Muutoksenhaku
Jos sinulla on huomautettavaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin potilasmaksuun, toimi näin:
1) Ota yhteyttä mahdollisen laskutusvirheen tarkistamiseksi yksikköön, jossa olit hoidossa.
2) Jos lasku on saamasi selvityksen jälkeen mielestäsi edelleen virheellinen, voit hakea siihen muutosta tekemällä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Sinulla on oikeus muutoksenhakuun, mikäli lasku on osoitettu sinulle tai lasku vaikuttaa välittömästi oikeuteesi, velvollisuuteesi tai etuusi. Oikaisuvaatimusoikeus ei koske maksukyvyn mukaan tehtyä laskua, koska ko. maksusta on tehty oikaisuvaatimuskelpoinen päätös erikseen.
Oikaisuvaatimuksen on oltava perillä viranomaisella viimeistään 30. päivänä siitä, kun olet saanut laskun. Lasku katsotaan saapuneeksi 7. päivänä laskun lähettämisestä, ellei muuta näytetä. Laskun saapumispäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen toimittaa perille ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Ilmoita oikaisuvaatimuksessa nimesi, henkilötunnuksesi, yhteystietosi, oikaistavan laskun numero, vaatimasi muutos ja perustelusi vaatimukselle. Liitä mukaan asiakirjat, joihin vetoat, jollet ole toimittanut niitä jo aiemmin. Jos puhevaltaasi käyttää laillinen edustajasi tai asiamiehesi tai jos oikaisuvaatimuksen laatii joku muu henkilö, ilmoita myös hänen nimensä ja yhteystietonsa.
Osoita oikaisuvaatimus Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitukselle ja toimita se osoitteella PPSHP/Kirjaamo, PL 10, 90029 OYS. Sähköpostiosoite: kirjaamo@ppshp.fi, puh. 08 315 4306. Oikaisuvaatimuksen käsittely on sinulle maksutonta. Laskuun ei voi hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
3) Oikaisuvaatimukseen annettuun hallituksen päätökseen saa hakea muutosta oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 7-8 § ja 13 § mukaan. Hallituksen päätökseen liitetään erillinen muutoksenhakuohjaus.
Maksun alentaminen tai perimättä jättäminen
Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain muuttamisesta (1201/2020), 11 §:ssä säädetään asiakasmaksujen alentamisesta tai perimättä jättämisestä seuraavaa:
”Sosiaalihuollon palveluista määrätty maksu ja terveydenhuollon palveluista henkilön maksukyvyn mukaan määrätty maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista.
Palvelun tuottava kunta tai kuntayhtymä voi päättää, että:
- muitakin kuin 1 momentissa tarkoitettuja maksuja voidaan jättää perimättä tai alentaa 1 momentissa tarkoitetuilla perusteilla; tai
- maksuja voidaan alentaa tai jättää perimättä, jos siihen on syytä huollolliset näkökohdat huomioon ottaen.
Maksun alentamisen ja perimättä jättämisen on oltava ensisijaista toimeentulotuesta annetussa laissa (1412/1997) tarkoitettuun toimeentulotukeen nähden. (30.12.2020/1201)”
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (PPSHP) hallitus päätti 16.6.2021/126 §, että sairaanhoitopiirissä ei jätetä perimättä tai alenneta muita kuin henkilön maksukyvyn mukaan määrättyjä maksuja ja peruuttamattomasta ajanvarauksesta kohtuuttomana pidettäviä maksuja (sakkomaksu). PPSHP:n terveyssosiaalityöstä vastaavat sekä asiakasmaksuja käsittelevät tahot antavat ohjeistusta ja ohjaavat tarvittaessa kääntymään kotikunnan sosiaalitoimen puoleen, jossa sosiaalisen ja taloudellisen tilanteen arviointi voidaan tehdä.
Toimintaohje taloudellisesta tuesta terveydenhuollon asiakasmaksuihin
Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuissa on kalenterivuosittainen maksukatto, joka on 692 euroa vuodessa 1.1.2022 alkaen. Maksukattoon tehdään indeksitarkistus joka toinen vuosi. Laskusta ilmenee, jos ko. maksu kerryttää maksukattoa. Alle 18-vuotiaiden käyttämistä palveluista perityt maksut voidaan laskea yhteen hänen huoltajansa maksujen kanssa. Kun maksukatto ylittyy, palvelut ovat maksuttomia kaikille niille henkilöille, joiden maksut ovat yhdessä kerryttäneet maksukattoa lukuun ottamatta vuodeosastohoidosta perittävää lyhytaikaisen laitoshoidon maksua 22,80 euroa hoitopäivältä 18 vuotta täyttäneiltä.
Katso lisätietoa maksukatosta Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta: https://stm.fi/terveydenhuollon-maksukatto
Maksukattoon sisältyvät seuraavat julkisen terveydenhuollon maksut:
- terveyskeskuksen avosairaanhoidon palvelu
- poliklinikan antama tutkimus ja hoito
- sarjassa annettava hoito
- terveydenhuollon ammattihenkilön antama toimintakykyä parantava ja ylläpitävä hoito
- päiväkirurginen toimenpide
- suun ja hampaiden tutkimus ja hoito hammasteknisiä kuluja lukuun ottamatta
- tilapäinen kotisairaanhoito ja tilapäinen kotisairaalahoito
- lyhytaikainen laitoshoito (terveydenhuoltolain 67 §) sekä yö- ja päivähoito
- lyhytaikainen laitospalvelu (sosiaalihuoltolain 22 §)
- lääkinnällisen kuntoutuksen laitoskuntoutusjakso
Maksukatossa ei oteta huomioon maksuja, joiden perusteena on työtapaturma- ja ammattitautilain, maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslain, sotilasvammalain, liikennevakuutuslain, potilasvahinkolain tai näitä vastaavan aikaisemman lain perusteella korvattava hoito.
Maksukattoon ei kuulu myöskään maksut, joita peritään enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruisena muulta kuin Suomessa asuvalta.
Maksukaton seuranta on palvelunkäyttäjän vastuulla. Asiakkaan tulee itse osoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksukaton ylittyminen esittämällä alkuperäiset laskut ja maksukuitit hänen itsensä tai hänen huollettavinaan olevien alaikäisten lasten saamista palveluista suoritetuista maksuista. Jos asiakkaalla on maksukattoa kerryttäviä käyntejä ja hoitojaksoja vain Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin laitoksissa, maksukaton täyttymistä seurataan myös tietojärjestelmien kautta.
Kun maksukatto täyttyy, tietojärjestelmä huomauttaa asiasta. Asiakkaalle korjataan hoitolasku maksukaton mukaiseksi. Jos asiakkaalla on ko. vuodelta ennen korjatun laskun hoitoaikaa maksukattoa kerryttäviä asiakasmaksuja muihin julkisiin sairaaloihin ja/tai terveyskeskuksiin, asiakkaan tulee toimittaa niistä alkuperäiset laskut ja maksukuitit maksukaton uudelleen laskentaa varten sekä pankkitilinsä IBAN-numero mahdollisia liikamaksupalautuksia varten viimeistään ennen saamansa laskun eräpäivää. Tositteet esitetään siihen laitokseen, jossa maksukatto tulee täyteen.
Kun maksukatto tulee täyteen Oulun yliopistollisessa sairaalassa tai Oulaskankaan sairaalassa, tositteiden lähetysosoite on:
OYS / Maksukattoasiat, PL 10, 90029 OYS
Lisätietoja puh. 08 315 5779, sähköposti: maksukatto@ppshp.fi
Kun maksukatto tulee täyteen OYS Kehitysvammahuollossa, tositteiden lähetysosoite on:
OYS Kehitysvammahuolto / Laskutus, PL 35, 90029 OYS
Lisätietoja puh. 050 5511866
Maksukaton täyttymisen jälkeen palvelun käyttäjälle annetaan tästä todistus, joka on voimassa vapaakortin myöntämisvuoden loppuun. Asiakkaan tulee esittää todistus, kun hän käyttää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.
Hoitolaskujen maksamista ja maksukattoa koskevat asiat:
Puh. 08 315 5779
potilasmaksut@ppshp.fi
maksukatto@ppshp.fi
Työ- ja liikennetapaturma ja ammattitautiasiat, ulkomaalaiset potilaat:
Puh. 08 315 4372
Puh. 08 315 4475, tekstiviestit 040 177 9913
kuntalaskutus@ppshp.fi
invoicing@ppshp.fi
Ostopalvelujen potilaslaskutus:
Puh. 08 315 5807, 08 315 4368
ostopalvelut@ppshp.fi
Ensihoidon omavastuuosuuksien laskutus:
Puh. 08 315 5506
laskutus.ensihoito(at)ppshp.fi
Potilas- ja kuntamaksuyksikön palveluesihenkilö
puh. 08 315 4370, 050 475 4927