Takaisin

Synnytys

OYSissa hoidetaan synnytyksiä kaikkina viikonpäivinä ja vuorokauden aikoina. Synnyttämään tultaessa ei tarvitse soittaa etukäteen.

Lapsen syntymä on ihmeellinen ja lempeä tapahtuma, jossa kaikki synnyttäjät kohdataan aina yksilöllisesti heidän toiveensa huomioiden. OYSissa synnyttäminen on turvallista ammattitaitoisen ja koulutetun henkilökunnan avustaessa. Synnyttämään voi tulla vuorokauden ajasta ja viikonpäivästä riippumatta.

OYSin synnyttäjien vastaanotolle hakeudutaan yleensä, jos supistukset ovat alkaneet, lapsivesi on mennyt tai on ilmennyt veristä vuotoa. Osa synnyttäjistä tulee vastaanotolle myös ajanvarauksella yliaikaisen raskauden, suunnitellun sektion, synnytyksen käynnistyksen tai synnytystapa-arvion vuoksi. Synnyttäjien vastaanotto toimii myös raskaana olevien päivystyksenä, jonka kuvaukseen voi tutustua tästä linkistä.  

Sairaalaan lähtiessäsi ota mukaan äitiyskortti. Vastaanotolle saapuvat synnyttäjät tutkitaan kiireellisyysjärjestyksessä. Synnyttäjä haastatellaan ja hänelle tehdään ulko- ja sisätutkimukset. Läpi käydään raskaudenaikainen vointi, perussairaudet, mahdolliset lääkitykset sekä supistusten tila ja lapsivedenmeno. Lisäksi tarkistetaan vauvan sydänäänet sekä supistustiheys sykekäyrän avulla. Tarvittaessa tehdään myös ultraäänitutkimus.

Mikäli synnytyksen todetaan olevan käynnissä, kätilö ohjaa perheen synnytyshuoneeseen. Jos synnytys ei ole käynnissä tai on vielä alkuvaiheessa, voidaan synnyttäjälle ehdottaa kotiin lähtemistä. Tarvittaessa synnyttäjä voidaan siirtää raskaana olevien osastolle odottamaan synnytyksen käynnistymistä.

Synnyttäjää hoitaa kätilö yhteistyössä synnytyslääkärin kanssa. Tarvittaessa hoitoon osallistuvat myös lastenlääkäri ja anestesialääkäri. Synnytyksessä ovat mukana mahdollisesti myös kätilöopiskelija tai lääketieteen opiskelija.

Tukea ja vaihtoehtoja

Synnytysprosessi

Naistentalo - Synnytys